Szünetel az adótanácsadás

2014. július 18.

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamaránál augusztus 7-én lesz legközelebb adótanácsadás Tóth Etelka tanácsadó szabadsága miatt!

Kedvezményes vietnámi kiállítások, EU-s támogatással

2014. július 18.

A júliusi ,,Új lehetőségek Vietnámban’’ című MKIK rendezvény kapcsán az EU-Vietnam Business Network két vietnami üzleti programról adott tájékoztatást. Ezek kereskedelemfejlesztési roadshow-k Dél- és Észak-Vietnámban egyaránt. Az itt szervezett kiállításokon a jelentkezők komoly EU-s támogatással jelenhetnek meg termékeikkel. Időpontok: 2014. október 27-31. között életmód témában, Lifestyle Trade Mission to Vietnam címmel; 2014. december 8-14. között élelmiszeripari témakörben, Agrofood Trade Mission to Vietnam címmel. A programok részletes leírásai a mellékletekben.

Szijjártó Péter: a magyar-román gazdasági kapcsolatok stratégiai jelentőségűek

2014. július 14.

Magyarország és Románia stratégiai partnerei egymásnak a gazdasági együttműködésben is – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett magyar-román gazdasági fórumon és üzletember találkozón. Magyarország számára Románia Németország után a második legfontosabb exportpiac, a magyar export 6 százaléka irányul Romániába. Tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom 6,7 milliárd euró volt, amelyben jelentős tételt képviseltek az energiahordozók, a gyógyszerek, az élelmiszer-ipari és gépipari termékek - tette hozzá az államtitkár.

Megjelent a Gazdasági Tükör új száma

2014. június 27.

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával készülő, a Dunaújvárosi Hírlapban megjelenő, Gazdasági Tükör című négyoldalas mellékletben többek között olvashatnak a Hamburger Hungária helyi, országos, szakmai és kamarai elkötelezettségéről, az MKIK mellett szervezett választott bíróság tevékenységéről, előnyeiről, növekedési Hitelprogram második periódusának tapasztalatairól, a környezetvédelmi termékdíjról. Jó olvasást!

Félidejében jár a területfejlesztési tevékenység megvalósítása Fejér megyében

2014. június 23.

A Fejér Megye Önkormányzat az ÁROP-1.2.11/A-2013 pályázati kiírásra benyújtott pályázatára 90 millió forint támogatásban részesült. Az ÁROP-1.2.11/A-2013-2013-0010 projekt során a szervezet szakmai irányítása alatt elkészülő dokumentumok elősegítik a területfejlesztésről és területrendezésről szóló törvény alapján ellátandó alaptevékenység sikerességét. A projekt biztosítja az újonnan a Megyei Önkormányzat hatáskörébe utalt területfejlesztési alapfeladatok ellátásához szükséges stratégiai dokumentumok magas szakmai színvonalú elkészülését, a fejlesztéspolitikai elképzelések megvalósítását, támogatva ezzel Fejér megye területfejlesztési szempontú fejlődését és erősödését, a 2014-2020-ig tartó programozási időszakban.

Como-i Kereskedelmi Kamara delegációja

2014. június 20.

A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara felkérést kapott a Como-i Kereskedelmi Kamarától üzleti partnerek felkutatására. Ennek keretében szeretnék Önnel és cégével felvenni a kapcsolatot. Olasz üzleti delegáció érkezik 2014. július 1-én  Budapestre, bútor, lakástextil, élelmiszer, informatika, világítás, ruházat ágazat képviselőivel. A résztvevők örömmel találkoznának új partnerekkel, igény szerint a partner vállalkozások székhelyén avagy Kamaránknál (1056 Budapest, Váci Utca Center, Váci u. 81.)

Gyakorlati oktatók pedagógiai képzése

2014. június 2.

A szakképzésben a gyakorlati képzés oktatói feltételeinek biztosítása és ez által a gyakorlati képzés színvonalának emelése kiemelt feladat. A TÁMOP 2.3.4.B – 13/1 Dolgozva tanulj! Projekt keretében 60 órás képzésen való részvételre nyílik lehetőség gyakorlati oktatók számára, ahol elsajátíthatják az új szakképzési törvényben és a hozzá kapcsolódó jogszabályokban meghatározott feltételekhez, elvárásokhoz, feladatokhoz szükséges elméleti és gyakorlati tudnivalókat.

MFKB határozat az iskolarendszeren kívüli képzésben támogatásra javasolt OKJ szerinti szakképesítésekről

2014. május 28.

A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény 81. § (3) és (4) bekezdésének megfelelően a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságok az iskolarendszeren kívül megvalósuló, állam által elismert szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzések vonatkozásában a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény alapján támogatható szakképesítésekre az alábbi táblázatban összefoglalt javaslatokat tették. A javaslatok a 2014. június 1-től kezdődően egy évig terjedő időszakra vonatkoznak, azonban a bizottságok jogosultak ezen időszakon belül is megváltoztatni javaslataikat.

Dunaújvárosi kézművesek voltak a házigazdák a Világtalálkozón

2014. május 26.

Negyedik alkalommal rendezték meg a Magyar Világtalálkozót, melynek fő rendezvényének egyik helyszínén, a Gyermekuradalomban dunaújvárosi kézművesek várták a látogatókat.

Árvíz Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában - segítségkérés az érintett területekről

2014. május 20.

A Szerb Kereskedelmi és Iparkamara valamint Bosznia-Hercegovina Külkereskedelmi Kamarájának elnöke a két országban a nagy esőzések miatt kialakult súlyos árvízhelyzetről tájékoztatta kamaránkat, egyben kérik a magyar szervezetek, vállalkozások segítségét.

Forrás: Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Az MKIK támogatja a duális képzés bevezetését a felsőoktatásban

2014. július 18.

A magyar gazdaság érdeke, hogy versenyképes, a gazdaságban azonnal hasznosuló diplomát kapjanak a végzősök, ezért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatja a duális képzés bevezetését a felsőoktatásban. Parragh László, az MKIK elnöke a kamara felsőoktatási szakkollégiumának csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a folyamatot a vállalati igények közvetítésével, információ átadással, a tapasztalatok összegyűjtésével segíti a kamara. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felsőoktatásért felelős államtitkára kiemelte: a felsőoktatásnak a magyar társadalomban és a gazdaságban hasznosulnia kell, ezért az innen érkező igények fontos szempontjai a felsőoktatás átalakításának.

Kamara Galéria: Dohárszki Judit tárlata

2014. július 16.

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara székházának Kamara Galériájában július 18-án, pénteken 18 órakor nyílik Dohárszki Judit kiállítása Ez is én vagyok... címmel. A tárlatot Apátiné Nagy Judit nyitja meg, moderátor Balogh Tamás újságíró. A kiállítás megtekinthető augusztus 7-éig, hétköznap 8-tól 16 óráig. A megnyitóra, illetve a kiállítás megtekintésére minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Az alternatív energiákról a főiskolán

2014. június 27.

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Klubja csütörtökön tartott rendezvényt a Dunaújvárosi Főiskolán, ahol a jelenlévők a felsőoktatási intézmény megújuló energiákkal kapcsolatos kutatási eszközeivel, tudásbázisával ismerkedtek.

Kisvállalati finanszírozás 2.: a jelzáloghitelektől a faktorálásig

2014. június 23.

A különféle helyzetek teljesen eltérő pénzügyi igényeket generálnak a kis- és középvállatoknál, amelyekre a pénzintézetek speciális konstrukciók kidolgozásával igyekeznek választ találni. A vállalkozói jelzáloghitelek a nagy összegű, kedvezményes kamatozású hitellehetőséget kereső cégeknek lehetnek vonzóak, a gépjárművek és termelőeszközök beszerzése kapcsán a lízing kínál jó alternatívát, míg a vevői késedelmes fizetésével küszködő vállalatoknak a faktoring termékek jelenthetnek segítséget.

Kamara Galéria: V. Mosolygó Ildikó tárlata

2014. június 21.

Színek és formák címmel nyílt meg június 20-án, pénteken V. Mosolygó Ildikó tárlata a Kamara Galériában. A kiállítást ifj. Koffán Károly festőművész, főiskolai docens, a Barcsay Stúdió vezetője nyitjotta meg. A kiállítás megtekinthető július 17-éig hétköznap 8-tól 16 óráig.

Sikeres piacra lépés Franciaországban c. szeminárium

2014. június 17.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Franciaországi Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (FRAMAK) együttműködve „Sikeres piacra lépés Franciaországban” című szemináriumot szervez 2014. június 25-én.

Kamarai elismerés: diákok, tanárok kiemelkedő teljesítménye

2014. május 30.

Az országos szakmai versenyek döntőjébe jutott diákokat, tanáraikat köszöntötte a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett rendezvény.

Kisvállalati hitelek: változatos konstrukciók különböző igényekre

2014. május 26.

Számos esetben lehet szüksége külső források bevonására a vállalkozásoknak, a pénzintézetek pedig különböző hiteltermékekkel igyekeznek kielégíteni az igényeket. Azonban a hitel felvétele előtt érdemes mindenkinek alaposan mérlegelni, mert az egyes hitelfajták alapvetően más és más helyzetekre kínálnak pénzügyi megoldást a vállalkozásoknak. Az OTP Business egy összefoglaló cikk keretében mutatja be a leggyakoribb hitelfajtákat.

Az ivóvíz minőségi követelményeiről

2014. május 21.

Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. Korm. rendelet 2013. december 1-én módosult, így az ivóvízzel érintkező hagyományos anyagok, illetve az ezeket tartalmazó technológiák nyilvántartásba vétele, illetve ivóvízbiztonsági engedélyezése. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat mellékletben szereplő levele a módosítással kapcsolatban ad részletes tájékoztatást.

VII. Nemzetközi Építésügyi Konferencia

2014. május 19.

2014. június 6-án „A RÉGIÓ JÖVŐJE – A TISZA MEGÚJULÁSA” címmel kerül megrendezésre a VII. Nemzetközi Építésügyi Konferencia a Congrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában, a Csongrád Megyei Építéstudományi Egyesület, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara, a Csongrád Megyei Építész Kamara, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Kamaránkban működő Enterprise Europe Network - Szeged közös szervezésében.