Reklámadó: kezdődik a nyilatkozat gyűjtési hajsza

2014. szeptember 17.

2014. augusztus 15-én hatályba lépett a reklámadóról szóló törvény, amely szerint  be kellett vallani az éves adót, és a felét be is kellett fizetni. Sokak számára megnyugtató, hogy az adófizetésre nem kötelezett cégeknek bevallást sem kellett készíteniük, viszont az iparág mostantól nyilatkozatok gyűjtésébe kezdhet. Az  augusztus 15-én hatályba lépett  jogszabály alapján a reklámadót a NAV honlapján  elérhető 1494 jelű nyomtatványon kell bevallani; ez szolgál önellenőrzésre és pótlásra is.

Speed Business Meeting

2014. szeptember 16.

Figyelmébe ajánljuk a Magyar-Francia a Román-Francia, valamint a Szerb-Francia Kereskedelmi és Iparkamarák által közösen szervezendő SPEED BUSINESS MEETING rendezvényt!

Iparjogvédelmi Szakértői Testület tevékenységének bemutatása

2014. szeptember 12.

Engedjék meg, hogy figyelmükbe ajánljuk azokat a lehetőségeket és előnyöket, amelyeket a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala mellett működő Iparjogvédelmi Szakértői Testület szakértelmének igénybe vétele nyújthat valamely iparjogvédelmi jogvitás ügyben, vagy e jogok gyakorlásával kapcsolatban egyébként felmerülő iparjogvédelmi szakkérdés tisztázása, az adekvát döntés megalapozása érdekében.

Kamara Galéria: Baráth Adél tárlata

2014. szeptember 2.

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara székházának Kamara Galériájában szeptember 5-én, pénteken 18 órakor nyílik Baráth Adél kiállítása Kezdet címmel. A tárlatot ifj. Koffán Károly festőművész nyitja meg, moderátor Balogh Tamás újságíró. A kiállítás megtekinthető október 9-éig, hétköznap 8-tól 16 óráig. A megnyitóra, illetve a kiállítás megtekintésére minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Online pénztárgépek: ez már teljesíthető határidő

2014. augusztus 22.

Augusztus 31-e az online pénztárgépek bevezetésének végleges határideje, az általunk megkérdezettek szerint ez az időpont tartható.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országos felmérése hetedikesek körében

2014. augusztus 21.

Közel tízezer hetedikes megkérdezésével készült országos felmérés az általános iskolások pályaválasztásával kapcsolatban, Dunaújvárosban ennek során kétszáz kérdőívet töltöttek ki a diákok.

MKIK kiutazó delegáció Kocaelibe, Törökországba a Match4Industry rendezvényre

2014. augusztus 11.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar - Török Tagozata kiutazást szervez a 2014. szeptember 25-26. között Kocaeliben, Törökországban idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő  Match4Industy Business Matching rendezvényre. Az esemény fő szervezői az ABIGEM East Marmara és a Kocaeli Iparkamara, együttműködő partnere több külföldi kamara, köztük az MKIK és más szakmai szervezetek is.

Kamara Galéria: Pats József és Pats Dániel tárlata

2014. augusztus 9.

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara székházának Kamara Galériájában augusztus 8-án, pénteken 18 órakor nyílt meg Pats József és Pats Dániel kiállítása Pats-ok címmel. A tárlatot Fekete Györgyi újságíró nyitotta meg, aki egyedi módon, Szabó Lászlóval közösen készített filmjük levetítésével mutatta be a két alkotót, édesapát és fiát egymásról elmondott szavaikon keresztül. A filmet itt megnézheti!

Felhívás vámfelfüggesztési kérelmek benyújtására

2014. augusztus 5.

A 2015. július 1-jétől érvénybe lépő új, vagy módosítandó autonóm vámfelfüggesztésekre és vámkontingensekre vonatkozó kérelmeket legkésőbb 2014. augusztus 26-ig kell eljuttatni a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kereskedelempolitikai és Világgazdasági Főosztálya keretében működő Vámtarifa Bizottság titkárságára elektronikus formában.

Teendő az online pénztárgép meghibásodása esetén

2014. augusztus 5.

ÉMO AdóHírÚjság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának elektronikus tájékoztatója szerint a 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet előírásai alapján a pénztárgép meghibásodása esetén mentesül az adóalany a nyugtaadási kötelezettség pénztárgép útján történő teljesítése alól feltéve, hogy nincs olyan más pénzátvételi hely, ahol a fizetések lebonyolítása aránytalan nehézség nélkül megoldható lenne.

A Tudatos Vállalkozók országos konferenciája: Az újragondolt cég

2014. szeptember 16.

A Tudatos Vállalkozókért Országos Konferencián abban segítenek a résztvevő KKV-knak, hogy 9 céges kulcsterületük (pl. marketing, értékesítés, menedzsment stb.) 2015-ös működésének 
megtervezésekor milyen újdonságokat tudnak beépíteni a terveikbe.

Nemzetközi turisztikai kiállítás, üzletembertalálkozó Ungváron

2014. szeptember 12.

2014. szeptember 24-25-én Ungváron (Ukrajna) a Kárpátaljai Kereskedelmi és Iparkamara rendezésében ismét nemzetközi üzletembertalálkozó kerül lebonyolításra a „Tureurocentrum-Zakarpattya 2014” XIII Nemzetközi turisztikai kiállitás keretében.

Felhívás a WorldSkills Sao Paulo 2015 ifjú szakemberek versenyének a válogató versenyeire

2014. szeptember 9.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a versenyszámok szponzoraival együtt várja azoknak a fiatal szakembereknek, szakmunkásoknak, technikusoknak, főiskolai és egyetemi hallgatóknak, végzős szakközép- és szakiskolai tanulóknak a jelentkezését, akik szívesen megméretnék tudásukat Magyarország képviseletében 2015-ben a Brazíliai Sao Paulóban megrendezésre kerülő, a „Szakmák Olimpiájának” is nevezett WorldSkills világversenyen.

Nemzetközi Kontaktnapok Ungváron

2014. augusztus 29.

2O14. november 19-20-án Ungváron Nemzetközi Kontaktnapokat szerveznek a következő témakörökben: építészet, építő és díszítő anyagok, javítási szerszámok és eszközök; fűtési rendszerek, hőszigetelés, világítástechnika; bútor  és  bútorkellékek; faipari termékek.

MKIK kiutazó üzleti delegáció Iránba

2014. augusztus 22.

Miklóssy Ferenc, alelnök vezetésével a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen üzleti delegációt szervez Iránba 2014. október 19-23. között.

Tizenhat helyi vállalkozás nyert a kiírt pályázaton

2014. augusztus 13.

Tizenhat helyi és három környékbeli vállalkozás nyert azon a TÁMOP pályázaton, amelyen pályakezdő fiatalok foglalkoztatását támogatják. Két érintett vállalkozás vezetőjét kérdeztük.

Green Retrofit nemzetközi konferencia Budapesten

2014. augusztus 11.

A TÜV Rheinland InterCert tisztelettel meghívja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tagvállalatait,  a zöldépítés iránt érdeklődő szakembereket a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) szervezésében szeptember 24-én Budapesten megrendezésre kerülő BUILD2GETHER nemzetközi konferenciára.

Online pénztárgépek: augusztus vége a határidő

2014. augusztus 6.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatása szerint a Pénztárgép Munkabizottság 2014. július 31-i ülésének legfontosabb napirendi pontja szerint a Minisztérium pénztárgépcserére vonatkozóan véghatáridő bevezetését látja indokoltnak. A Magyar Közlöny 2014. évi 107. számában megjelent rendelet alapján a régi típusú pénztárgépeket 2014. augusztus 31-ig használhatják az érintettek. Eddig az időpontig mindenkinek üzembe kell helyeznie az új, online pénztárgépét.

MKIK üzleti delegáció Törökországba

2014. augusztus 5.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Török Tagozata Rév András tagozati elnök vezetésével 2014. szeptember 15–19. között üzleti delegációt szervez Törökországba.

Támogatott hitelek vállalkozásoknak

2014. augusztus 1.

Tovább szélesedtek a Növekedési Hitelprogram kedvezményes konstrukcióinak felhasználási feltételei. Július 1-jétől már kezdő vállalkozások is igénybe vehetik a kedvezményes hiteleket, emellett a faktoring is bekerült a támogatott konstrukciók közé. A kis- és középvállalkozások a program keretében eddig a forgóeszközök finanszírozását célzó hitelkonstrukciókat keresték legnagyobb számban, ám az elkövetkező időszakban a cégeknek érdemes a kedvezményes beruházási hitelek iránt is érdeklődni – az OTP Business szakértőinek összegzése.