Üdvözöljük a

Három érem az országos szakmai versenyeken | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Három érem az országos szakmai versenyeken

Szerző: Kőhalmi Kálmán | 2018. április 27.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 11. alkalommal rendezte meg a Szakma Sztár Fesztivált, ahol 43 szakma legjobbjai, összesen háromszáz diák versenyzett. Dunaújvárosban hagyományosan óriási várakozás előzi meg ezt az eseményt, hiszen szakképző iskoláink tanulói évről évre ott vannak a legjobbak mezőnyében. Idén egy ezüst- és egy bronzéremmel lettünk gazdagabbak.

A Hungexpo Budapesti Vásárközpont biztosított helyszínt a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV), valamint az V. Skills Hungary nemzeti döntőjének. Az április 23-i megnyitón beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök is, aki szerint nemzeti érdek, hogy olyan fiatalokat neveljünk, akik piac- és versenyképes tudással rendelkeznek. A kormányfő a pályaválasztás előtt állóknak azt üzente, hogy ha jó szakmát választanak, akkor biztos jövő vár rájuk.

 

A háromnapos versenyen a nappali tagozaton végzős szakközépiskolai és szakgimnáziumi tanulók vehettek részt. Az idén az elődöntőben hétezer diák szerepelt, majd a válogatóversenyeken 474 fiatal versengett a döntőbe jutásért. Végül a szakmai versenyek országos döntőjébe 236-an kerültek be. Nagyon sok látogatója is volt a fesztiválnak, Dunaújvárosból is sokan kirándultak Budapestre, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara idén is több busszal, mintegy 220 általános és középiskolás tanulót vitt el a versenyt megtekinteni.

Talán a nagy számok is jelzik az országos verseny rangját, amit a helyi szakképzés vezetői előszeretettel emlegetnek a szakmai versenyek Oscarjaként is. Aki bekerül a legjobbak közé, az méltán állíthatja magáról, hogy tanult szakmájában az ország egyik legjobb ifjú szakembere. A válogatóversenyeken még 35 dunaújvárosi diák reménykedett a végső megmérettetés lehetőségében, ám csak hetüknek adatott ez meg a Dunaferr és a Lorántffy iskolából.

 

A 2018. évi Szakma Sztár Fesztiválon Farádi Patrik szerezte meg a legjobb dunaújvárosi helyezést. A hegesztőszakma versenyében a Dunaferr iskola diákja ezüst­érmes lett. Felkészítője Ármos Zoltán és Dénes István. Még egy dobogós helyezéssel büszkélkedhet Dunaújváros, ugyancsak a Dunaferr színeiben versenyző Dienes Dominik épület- és szerkezetlakatos harmadik lett. Gyakorlati oktatója Pekács Milán.

 

 

 

 

 

Színvonalas oktatás

A Szakma Sztár Fesztivál döntőjét a helyszínen izgulta végig Zemankó Zoltán, a Dunaferr iskola igazgatója is, aki az eredményhirdetést követően azonnal személyesen is gratulált az eredményes versenyzőknek és oktatóiknak. Elmondta, hogy nagyon büszke arra a tradícióra, amit a Dunaferr megszakítás nélkül képvisel, hiszen olyan SZKTV nem volt még, hogy ne állt volna dobogón az iskola képviseletében valaki. Csapó Gábor, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója is a helyszínen drukkolta végig a díjkiosztót, aki szerint a folyamatos szakmai eredmények azt igazolják, hogy iskoláinkban igenis színvonalas oktatás zajlik. Aki akar tanulni, aki jó szakember szeretne lenni, az a szakképző iskolákban partnerre talál. A főigazgató arra a kérdésre, hogy miért is nem született aranyérem az idén számunkra, azt válaszolta: „Nem érdekel. Ezen teljesítmények mögött óriási munka van, nincs különbség első és második, ötödik és hetedik között. Az én szememben valamennyien bajnokok! És őszinte szívvel, csak gratulálni tudok nekik, tanáraiknak, iskoláiknak. Én köszönöm” – fogalmazott Csapó Gábor.

 

Nyitóképünk: Csapó Gábor (b) mellett a legjobb eredményt elért dunaújvárosi diák, a hegesztőszakmában ezüstérmes Farádi Patrik, továbbá egyik oktatója, Ármos Zoltán és a Dunaferr iskola igazgatója, Zemankó Zoltán

 

Belső képünk: Csapó Gábor főigazgató és Pekács Milán gyakorlati oktató mellett a harmadik helyezett Dienes Dominik

 

Cikk és fotó: Fábos Zsolt, forrás: Dunaújvárosi Hírlap