Üdvözöljük a

Negyedik mesteravató: előnyök a gazdaságnak, szakképzésnek | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Negyedik mesteravató: előnyök a gazdaságnak, szakképzésnek

Szerző: Kőhalmi Kálmán | 2018. október 12.

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett negyedik támogatott mesterképzés, -vizsgáztatás zárult a héten a mesterlevelek átadásával. Az eseményen huszonnyolc új mestert avattak. Tudósítás képgalériákkal!

A támogatott mesterképzés országos programja 2015-ben indult. Azért volt szükség a képzések indítására, mert a szakképzési törvény megváltozott rendelkezései szerint 2015. szeptember 1-jétől gyakorlati képzést folytató szervezetnél a tanulók gyakorlati oktatója csak olyan személy lehet, aki mestervizsgával rendelkezik. A tanult pedagógiai, jogi, gazdálkodási, vállalkozási, szakmai ismeretek a gyakorlati képzés eredményességének emelésén túl az adott szakember karrierjében is fontos szerepet játszanak. Nemcsak a mesterlevéllel járó elismerés miatt, hanem mert bizonyos szakmákban az önálló munkavégzéshez, vagy a vállalkozás indításához elengedhetetlen a dokumentum megléte. Emellett a mesterek számára az elérhető jövedelem is magasabb szakmájukban, különösen külföldi munkavégzés esetén (egyes országokban).

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, Dunai Péter köszöntőjében a diplomához hasonlította a mester végzettséget, ami egy adott szakmában elérhető legmagasabb végzettség. Hangsúlyozta, hogy a kamara kilencven éve vette át az akkori kormányzattól a mesterlevelek kiadásának jogát, nagyon fontosnak tartják ezt a hagyományt. Amikor pedig a törvényi változással a szakképzésben is kiemelt jelentőséget kapott a mesterlevél, a területi kamarák kiemelt feladatává vált a támogatott mesterképzések szervezése. A főtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a mesterek szakképzésben betöltött szerepe milyen fontossá vált az utóbbi években, a szakemberhiány egyre súlyosabbá válásával. A munkaerőpiac keresleti piaccá vált, a foglalkoztatók keresik a megfelelő szaktudással rendelkező munkavállalókat. Ezt a hiányt még fokozza a demográfiai hullámvölgy. Országosan százezerrel kevesebb gyerek végez az általános iskolában. Míg a gimnáziumokban ez 14 ezres hiányt generál, a szakképzésbe 86 ezerrel kevesebb fiatal jelentkezik. Kiemeleten fontos tehát, hogy a szakképzést választók magas színvonalon sajátíthassák el szakmájukat. Ez azért is fontos, hogy a szakképzés egyre vonzóbbá váljon, ebben ugyanakkor jelentős szerepet kap a pályaorientáció, amely a kamarának is mind fontosabb feladatává vált az évek során.

 

Králik Gyula, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédében elismerését fejezte ki a végzett mestereknek, hogy sok év szakmai munka, gyakorlat után újra „iskolapadba ültek”, könyvet vettek a kezükbe, új ismereteket sajátítottak el. A helyi szakképzés, az itt tanuló diákok évek óta országosan kiemelkedő, a város lélekszámát, gazdasági potenciálját meghaladó eredményeket produkálnak. Az elmúlt években szervezett, valamint a most lezárult helyi mesterképzések során átadott több mint százhetven mesterlevél a város és térségének szakképzésében további előrelépést hozott a kamarai elnök szerint. Ugyanakkor a helyi gazdaság, a kis- és középvállalkozások erősödésében is nagy szerepe van a szakmájukat elismert mesterekként folytató szakemberek növekvő számának, tette hozzá.

 

A köszöntőket, az ünnep rangját növelő zenei programot követően került sor a mesterjelöltek fogadalomtételére, majd a magyar kamara főtitkára és a városi kamara elnöke részvételével az egyes szakmák vizsgabizottságának elnökei átadták a mesterleveleket. Az ünnepi eseményre a mesterré vált szakembereket családtagjaik mellett számos kollégájuk is elkísérte. Többen közülük az előző években szereztek mesterlevelet. Ugyanakkor a mesterképzésen is új közösségek kovácsolódtak, barátságok születtek, szakmai együttműködések formálódtak. Ez jól megmutatkozott a mesteravatót követő fogadáson, ahol még hosszasan beszélgettek az egyes szakmák képviselői.

 

 

Öt szakmában avattak mestereket

 

Öt szakma számára indult mesterképzés ebben az évben, autószerelők, gépi forgácsolók, ipari gépészek, központi fűtés és gázhálózat rendszerszerelők, villanyszerelők vehették át a sok éves szakmai múltjukat, megszerzett magas szintű tudásukat, tapasztalataikat a mestervizsgán is igazolva mesterlevelüket. A támogatott résztvevők esetében a 300 ezer forintos költségnek a 80 százalékát a kamara fizette ki az állami támogatásból. A helyi képzés azonban a részt vevők számára több előnnyel is bír, nem kell más városba utazniuk a képzésért, ez pedig időben és pénzben is nagy könnyebbség. Így ketten önköltségesen is vállalták a csatlakozást. Ugyanakkor ha bizonyos számú jelentkezőnél kevesebb van egy-egy szakma esetében, nem rentábilis a képzés helyi megszervezése, ezt minden eddigi képzés szervezésekor figyelembe kellett vennie a kamarának.

 

Képgaléria: mesterképzés, - vizsgáztatás (kattintson a képre!)

 

 

 

Képgaléria: mesteravató ünnepség (kattintson a képre!)