Üdvözöljük a

Negyedik mesterképzés: közel a finishez | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Negyedik mesterképzés: közel a finishez

Szerző: Kőhalmi Kálmán | 2018. július 24.

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara az év elején negyedik alkalommal kezdte meg a szervezését támogatott mesterképzésnek, négy szakmában júliusban már le is tették a mestervizsgát a résztvevők, az autószerelőkre szeptemberben vár ez a megmérettetés.

A mesterlevél megszerzése, az azt megelőző képzés – azon túl, hogy rangot jelent az adott szakember számára a magasabb szakmai minősítés megléte – a tanulók képzéséhez szükséges, magas szintű szakmai és pedagógiai ismeretek elsajátítását is biztosítja. A vállalkozás indításához, sikeres működtetéséhez szükséges ismeretek is nagyon hasznosak lehetnek a résztvevők számára. Egyes szakmákban pedig a vállalkozások a vonatkozó jogszabályokban meghatározott működési feltételeknek csakis e dokumentummal rendelkező szakemberekkel tudnak megfelelni.

 

Nem véletlen tehát, hogy a negyedik támogatott mesterképzésre, -vizsgáztatásra is sokan jelentkeztek, 26-an támogatott formában vehettek részt a programon, ketten önköltségesen is vállalták azt. Mindketten autószerelők, ebben a szakmában is a jogszabályok miatt fontos a mesterlevél megléte. A vizsgájuk, ahogy a többi autószerelőnek is, szeptemberben lesz. A szakmai képzés és a vizsgáztatás során is a Quality Dunaújváros Kft. biztosította a program színvonalas helyszínét. A többi szakmában – gépi forgácsoló, ipari gépész, központi fűtés és gázhálózat rendszerszerelő, villanyszerelő – már lezajlottak a vizsgák, a résztvevők az októberre tervezett ünnepélyes átadón kaphatják majd kézbe mesterlevelüket. Az ő képzéseik, vizsgáik során a Bánki iskola, és a Dunaferr tanműhelyek nyújtottak nagy segítséget. Az oktatók nagy része dunaújvárosi volt, ahogy a vizsgáztatók jelentős része, két szakmában pedig (központi fűtés és gázhálózat rendszerszerelő, villanyszerelő) a vizsgaelnök is. Erre nagy hangsúlyt fektettek a szervezés során a városi kamara abban résztvevő munkatársai.

 
A helyi kamara által szervezett támogatott mesterképzések során a hamarosan záruló programmal együtt mintegy százhetvenre fog nőni azok száma, akik ilyen módon szereztek mesterlevelet. Ugyanakkor a többi területi kamara is folyamatosan szervez ilyen mesterképzéseket, olyan szakmákban, amelyek esetében helyben nem jön össze a képzés indításához szükséges létszám, más városokba kell utazniuk a képzésért, vizsgáért a mesterjelölteknek. A támogatási lehetőség számukra is biztosított. A térség gazdasági fejlődése, a helyi szakemberek által képviselt potenciál szempontjából mindenképpen nagyon örvendetes eredményeket mutat fel a 2015-ben indult program.