Üdvözöljük a

Pályaorientáció: egy nap csak lányoknak | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pályaorientáció: egy nap csak lányoknak

Szerző: Kőhalmi Kálmán | 2018. április 27.

Nők a Tudományban Egyesület 2018. április 26-án idén hetedik alkalommal rendezte meg a Lányok Napját, amelynek keretein belül a diákok az ország több pontján meglátogathattak intézményeket, az ott tapasztaltak arra sarkalhatták őket, hogy igenis van helyük a lányoknak a hagyományosan fiúsnak tartott szakmák, illetve a mérnöki, tudományos és informatikai pályán is. A Rudas iskolából pályaorientációs céllal a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara egy busznyi tanulót vitt az esemény egyik helyszínére.

Az esemény leírásaként álljon itt a Rudas egyik diákjának, Badar Lili Adélnak a városi kamara pályaorientációs munkatársához eljuttatott összefoglalója betűhíven:

 

„Idén mi a T-Systems-be látogattunk el, amely Budapesten székel. Merem állítani, hogy igen színvonalas előadásokat kaptunk igen színpatikus hölgyektől, akik a szívükön viselték cégük sorsát. Nagyon tetszett, hogy majdnem egy teljes órát beszélgetéssel töltöttünk, amely során megismerhettük egymást, kérdéseket tettek föl tőlünk. Utána meghallgattunk két hölgyet, akik elmesélték az életútjukat. Itt hallottam először a T-System Akadémiájáról, ami egy egyéves képzés azoknak, akik szívesen dolgoznának a System berkein belül.

Ha ezek nem lettek volna elég meggyőzők akkor az ott lévő projektek biztosan!

Hologramot megjeleníthető szemüveg, virtuális valóság szimulátor, robotika programozás és egy olyan applikációnak a kísérleti verzióját láthattuk, amely képes megkülönbözteti a rajzfilmeket az animektól. (A japánban készült rajzfilmeket nevezzük animenak, amely mostanra globális szintű rajongó táborral rendelkezik.)

És mennyire volt eredményes a nap? Szerintem rendkívül, mindenki nagyon élvezte az ott töltött órákat és volt barátom, aki eltökélte, hogy ő ilyen helyen akar dolgozni és mindent megtesz, hogy bejusson.

A magam részéről jól éreztem magam és valóban megérintettek a foglalkozások.

Úgy érzem fontos, hogy a lányok lássák, hogy igenis szükség van az ilyen területen rájuk, mert  a jövő a mi kezünkben is van, mi is alakíthatjuk  jó vagy rossz irányba. Szerintem mindenkinek érdemes elgondolkodni ezen és pontosan ezért tartják ezt a napot.

Köszönöm a lehetőséget, hogy ott lehettem, láthattam amit láttam és átélhettem ezt a szenzációs élményt.”

 

A városi kamara pályaorientációs tevékenységének fontos sikerei az ilyen élményt jelentő események. Tapasztaljuk, hogy milyen kihívást jelent egy ilyen, elsősorban ipari városban lányként szakmát választani, ezért is tartottuk fontosnak a Lányok Napjára való utaztatást. Reméljük, jövőre még több résztvevőt juttathatunk el a rendezvény helyszíneire.