Üdvözöljük a

Pályázati lehetőségek és támogatások a foglalkoztathatóság javítására | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2017 November >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
202122232526
27282930   

Pályázati lehetőségek és támogatások a foglalkoztathatóság javítására

2013. március 1.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja és a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége munkáltatói fórumot szervezett a Vállalkozók Házában február 27-én – tudósítás letölthető prezentációkkal.  

A fórum célja a 2013. évi foglalkoztatáspolitikai célok elérését előmozdító Munkahelyvédelmi Akciótervben foglalt munkáltatói kedvezmények ismertetése, a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására kiírt pályázat bemutatása, valamint a hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása érdekében uniós forrásból finanszírozott projekt programelemeiről nyújtott tájékoztatás.

Az eseményen elsőként Majorné Angyal Erzsébet, a Dunaújvárosi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségének kirendeltség-vezetője ismertette a térség foglalkoztatási helyzetét. A regisztrált álláskeresők száma a kirendeltség területén a válság előtt, 2008 közepéig némi stagnálást mutatott a mintegy háromezres adat a válság következtében gyorsan növekedett, meghaladta az ötezer főt, majd lassú csökkenés indult meg, januárban 4564-n voltak. A pályakezdők aránya magas, 12 százalék fölötti 561 fő. Ki kell azonban emelni, hogy a pályakezdők között mindössze 20,5 százalék a szakmunkások aránya, ennek a magyarázata, hogy korábban eltolódott a képzés szakképzés felől a felsőoktatás irányába, és a munkaerőpiacot mg mindig ez a trend jellemzi.

Bár örvendetes, hogy a regisztrált álláskeresők száma némiképp csökkent, mostanában kevesebben veszítik el állásukat, azonban kevesebben is kapnak újat. A térségben kivételként a Hankooknál induló harmadik ütemet kell megemlíteni, ahol 600-900 új munkahely keletkezik. (A hét elején a Vállalkozók Házában rendeztek toborzót, melyet nagy érdeklődés kísért.) Éppen ezért fontosak azok a támogatási formák, amelyek a fórum témáját adták, és a foglalkoztatást segítik. A bejelentett munkaerőigény a kirendeltség területén 3000 fölötti, ebből a támogatott egyharmadot tesz ki. A munkahelyteremtő foglalkoztatáspolitikai eszközökre megérkeztek a források, fejtette ki az előadó, tehát lehet jelentkezni rájuk a munkáltatóknak.

Az ercsi térség hat településének foglalkoztatási helyzetképét Bocsiné Péterffy Ágnes, a Martonvásári Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségének vezetője ismertette. A terület adatai, jellegéből fakadóan némiképp eltér a város környékétől, azonban itt is igaz, hogy a pályakezdő között sokkal kisebb arányban vannak a szakmunkások, mint más korosztályok esetében. A tartósan munkanélküliek körét erősíti, hogy a 45 év felettiek aránya nőtt. És az is kedvezőtlen hatású, hogy a pályakezdők között ötven százalék fölött van a legfeljebb nyolc általánost végzettek aránya. Bár ez bizonyos befektetői igények esetén hasznos információ is lehet.

A mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására kiírt pályázatról, valamint a Munkahelyvédelmi Akciótervben foglalt munkáltatói kedvezményekről Benkó Adrienn, a megyei központ befektetésösztönzési osztályának vezetője beszélt. Az akciótervben megfogalmazott intézkedéscsomag három fő csoportja: a munkáltatóknak a foglalkoztatásra tekintettel nyújtott adókedvezmények, vállalkozások számára biztosított új, választható adózási formák (egyszerűbb, kedvezőbb adózási feltételek / KATA, KIVA), a vállalkozások finanszírozását, adminisztrációját segítő intézkedések (pl.: a devizaárfolyam-veszteségek miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítése). Az akcióterv részleteiről a prezentációból, valamint a www.munka.hu weboldalról tájékozódhatnak.

Az előadó szólt arról is, hogy a minimálbér-támogatás részleteiről még nem érkezett meg a végleges anyag, hamarosan várható, azonban az már tudott, hogy szűkül azon veszélyeztetett ágazatok köre, amelyek igénybe vehetik a támogatást. Ez a támogatási forma kapcsolódik az akciótervben foglaltakhoz, hiszen olyan munkavállalóra is igényelhető, akik után az akciótervbe foglalt kedvezményt igénybe vesznek. Ez a támogatási forma május végéig igényelhető. A megyében tavaly 102 munkáltatónál 2200 munkahely megőrzését szolgálta.

Munkahely-teremtési beruházási támogatásra idén országosan 10 milliárd forintot fordítanak, ez 700-800 kkv számára biztosít majd a tervek szerint lehetőséget arra, hogy 5200 új munkahelyet teremtsen. Ismét fontos kihangsúlyozni, megkezdett beruházás esetén nem lehet pályázni! Mindenképpen nézzenek utána a pályázni kívánók: mi minősül megkezdett beruházásnak! Az is fontos, hogy a beruházásnak november 30-áig be kell fejeződnie. A támogatás vissza nem térítendő, utólagos finanszírozású. A pályázati dokumentáció elérhető a www.kormany.hu és a www.munka.hu weboldalon,é s április 5-éig nyújtható be a beruházás helye szerinti munkaügyi központban.

A munkahelymegőrző támogatás nem pályázat, kérelemre indul, olyan vállalkozások vehetik igénybe, amelyek átmeneti, pár hónapos likviditási gonddal küzdenek, és így ki tudnak kerülni a krízishelyzetből. A kérelemről a munkaügyi központ igazgatója dönt mérlegelés után.

A TÁMOP 1.1.2.- és a TÁMOP 2.1.6. Fejér megyei részprojektjeinek 2013. évi támogatásairól Kiliti Gáborné, a foglalkoztatási programok osztály vezetője beszélt. Ismertette a hátrányos helyzetűnek minősülő célcsoportokat, melyek a a munkavállalók széles körét fedik le. A munkáltatói ígérvényen alapuló képzések március-májusban indulnak. A pályakezdők foglalkoztatását segíti a munkatapasztalat-szerzési támogatás. A bértámogatás a munkavállalók szélesebb körének foglalkoztatását segíti. A vállalkozóvá válási támogatás a az önfoglalkoztatás terén nyújt segítséget. A távolabb élők munkába járását segíti a helyközi utazás költségeinek támogatása, a lakhatási támogatás másfél évig biztosít segítséget a foglalkoztatott számára.

A Támop 2.1.6. Újra tanulok programra országosan több mint 20 milliárd forint jut, Fejér megyében 803 millió, több száz munkavállaló képzését segíti. Munkaviszonyban állók is részt vehetnek az OKJ-s, akkreditált képzéseken is. A képzés, a vizsga díját száz százalékban fedezi a támogatás, a rajta részt vevő pedig a végzést követően sikerdíjat kap. A megyében érdeklődni a 22/505-225/135 telefonszámon lehet Obuch Tímeánál.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének munkájáról, feladatairól Tesényiné Tamási Krisztina igazgató-helyettes tartott tájékoztatót. Mint ismert ezen a téren számos változás történt, melyekről a www.frtt.hu honlapon tájékozódhatnak.

A fórum utolsó előadásán Tóthné dr. Szeiler Judit, a megyei munkaügyi központ szakmai igazgatóhelyettese az első munkahely garanciaprogramról beszélt. A program célja a pályakezdők foglalkoztatásának támogatásán túl, hogy a fiatalok minél több munkatapasztalatot szerezzenek az idősebb, kiemelten a nyugdíj előtt álló szakemberektől. Huszonöt év alatti pályakezdők esetében vehető igénybe, azonban akik tavaly már részesültek ilyen támogatásban, idén már nem részesülhetnek benne. A támogatási formákról, a további részletekről a prezentációban bővebb információkat találnak.

Az előadások után a felmerült kérdésekre válaszoltak a munkaügyi központ képviselői. Elhangzott, a támogatási formák kiegészítik egymást, adott esetben több támogatási forma is igénybe vehető, azonban bizonyos esetekben ki is zárhatják egymást. A munkaügyi központ tud segítséget nyújtani a megfelelő megoldás megtalálásában, a prezentációk tartalmazzák az illetékes munkatársak elérhetőségét, kérik, keressék őket kérdéseikkel!