Üdvözöljük a

Építőipari lehetőségek Svédországban | Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Építőipari lehetőségek Svédországban

2017. január 19.

A Stockholmi Nagykövetség tájékoztatást küldött arról, hogy építőipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt az Invest Stockholm Business Region AB, a város befektetésösztönzési ügynökség képviselőivel.

A stockholmi régióban 2025-ig több mint 95 Mrd Euró értékű infrastrukturális beruházást terveznek  útépítések, repülőtér, metró, kikötő fejlesztés, valamint lakásépítés formájában. Ezek közül a legnagyobb kihívást a lakásépítés jelenti, mivel 2025-ig 230.000 lakás építését kell megvalósítaniuk, ebből 140.000-et Stockholmban. Az egyéb infrastrukturális fejlesztések kivitelezésére a közbeszerzési pályázatok többnyire sikeresen lezárultak, azonban a lakásépítésnél a generálkivitelezők megtalálása komoly problémát jelent. Ezért az Invest Stockholm külföldi előadásokon népszerűsíti a svéd lakásépítési közbeszerzési pályázatokon való elindulás feltételrendszerét.

 

Az Invest Stockholm Business Region AB olyan generálkivitelező cégeket keres, amelyek rendelkeznek évi 20-30 M Euró bevétellel, képesek és hajlandóak lennének hosszú távon a svéd piacon közbeszerzési pályázatokon elindulni, ennek érdekében hajlandóak Svédországban céget alapítani. A cég alapítás azért fontos, mert ez jelzi a cég hosszú távú szándékait.

 

A szervezet késznek mutatkozott arra, hogy a néhány tőkeerős magyar építőipari céggel ismertesse a közbeszerzési rendszert, bemutatva az alvállalkozóként való bekapcsolódás lehetőségét is abban a reményben, hogy ezek a cégek később képessé válnak önállóan elindulni közbeszerzési pályázatokon. Fontos számukra az építőanyag ár is, a nyertes cégek a saját maguk által beszerzett építőanyagokat használhatják (Svédországban ennek is magas az ára), a lényeg, hogy a felhasznált építőanyagok környezetbarát anyagok legyenek.

 

Amennyiben 5-6 ilyen cég lenne Magyarországon, a szervezet készséggel tartana tájékoztató előadást és esetleg üzletember találkozót is Magyarországon. A svéd piacon próbálkozó cégeknek az Invest Stockholm Business Region AB minden segítséget megad a pályázat során, valamint a cégalapításban.

 

Várják a baki.magdolna@mkik.hu e-mailcímre olyan tőkeerős, évi 20-30 M Euró bevétellel rendelkező magyar vállalkozások jelentkezését, melyek érdeklődnek a svéd közbeszerzési rendszerben való indulás iránt.